Bildet er tatt over Haukås i 1961, og i bakgrunnen ser vi Breistein, der en stor institusjon sto ferdig tre år senere.
Vestlandsheimen var sentralinstitusjon for psykisk utviklingshemmede på Breistein utenfor Bergen. Institusjonen ble etablert 25. april 1962, og ble offisielt åpnet 11. september 1964. Fra slutten av 60-tallet hadde Vestlandsheimen rundt 400 plasser, før det ble redusert til 200 plasser på 80-tallet.
Etter HVPU-reformen ble innført i januar 1991, ble institusjonen gradvis avviklet, og siden har deler av den fungert som undervisning, asylmottak og fengsel.
Det er 10. februar og året er 1969. Vi ser på nordsiden av Jordalsvatnet, og plassen heter Selvik.
Selvikveien starter i krysset ved Ervik Barnehage og strekker seg cirka to kilometer til der Vinddalsveien starter. Denne veien fører til Sofussteien som leder opp Stangelifjellet.
Har du bilder fra Åsane før i tiden? Send oss gjerne en mail til: tips@bareasane.no
I 1894 het egentlig fabrikken Salhus Jaquardvæveri, før den fikk sitt endelige navn som Salhus Væverier A/S i 1909. Philip Clausen var en av grunnleggerne av Salhus Tricotagefabrik, som ble etablert i 1859, og som lå et steinkast unna Salhus Væverier. Emil Clausen, Philip Clausens andre sønn, ble disponent ved Salhus Tricotagefabrik, ved farens død i 1909. Familien Clausen var dermed sentrale på arbeidsgiversiden i tekstilindustrien i Salhus. Salhus Væverier og Salhus Tricotagefabrik var imidlertid to separate bedrifter.
Virksomheten ved Salhus Væverier omfattet veving, spinning, farging og appretur (etterbehandling av stoff). Det ble produsert ullstoffer for konfeksjonsindustrien, metervarer i ull og polyesterblandinger, ulltepper og flanelltepper.
I 1952 arbeidet det omkring 250 mennesker i fabrikken. Arbeiderne ved fabrikken fagorganiserte seg i 1945, sammen med arbeiderne i Salhus Tricotagefabrik. Salhus Væverier hadde i likhet med Salhus Tricotagefabrik en rekke arbeiderboliger i søndre Salhus.
Salhus Væverier ble slått konkurs i 1977. Den siste lederen for fabrikken var Amund Utne. Salhus Tricotagefabrik kjøpte konkursboet etter Salhus Væverier, og brukte fabrikkbygningen til lagerplass. Salhus Tricotagefabrik hadde også fabrikkutsalg i lokalene til veveriet. I 2008 ble det bygget leiligheter i det gamle fabrikkanlegget
I Kvernevika renner Daleelven ut, og det er en stor grunn til at plassen ble et av de første industriområdene i Åsane.
Fra 1889 var det en ullvarefabrikk i Kvernevika, som senere brant ned i 1906. Fabrikken begynte etter hvert på nytt, men konkurransen med de større fabrikkene i Salhus og Eidsvåg var hard. Ikke lenge etter oppbyggingen var det slutt for ullfabrikken.
Etter hvert opprettet Alf K. Torkildsen «A/S Melior Fabrikker», og startet produksjon av sildemel og sildeolje.
I 1919 brant også denne fabrikken ned. Fabrikken ble bygget opp igjen, men noen få år senere tok driften slutt.
I senere tid har det vært lite aktivitet på stedet som spilte en viktig rolle i den første industrielle fasen i Åsane.
På dette bildet fra 1965 ser vi over Tertnes og utover Åsane.
Nede til høyre har vi høyblokkene i Vågslia, ved siden av Åstveitvatnet. Over vannet gjennom skogen ser vi Åstveit skole som to klar samme året bildet ble tatt.
Oppe til venstre ved heisekranene ser vi Prestestien borettslag som ble ferdigstilt i 1970.
Men det som jeg er usikker på, er hva vi ser der Kiwi Tertnes ligger nå. (Se rød pil).
På dette bildet fra august 1961 ser vi utover deler av Eidsvåg og Eidsvågneset.
Det hvite bygget til venstre er Eidsvåg skole som sto klar i 1952. Skolen undergår nå rehabilitering, og får i tillegg en helt ny idrettshall. Prosjektet er skal være ferdig første kvartal i 2024.
I Bergen byleksikon står det at Eidsvåg skole ble innviet januar 1954. Før den tid holdt skolen fra 1876 til i Ervik. Planlagt nybygg 1940 måtte utsettes på grunn av krigen, og tyskerne etablerte i stedet en militærleir på tomten. Etter krigen ble to klasserom i påvente av den nye skolen innredet i tyskernes kontorbrakke.
Bygningene har gitt husrom for kortere og lengre perioder også til Åsane realskole, framhaldsskolen og Åsane gymnas (fra 2007 Tertnes videregående skole).
Her er et bilde av Indrevatnet og Jordalsvatnet i Eidsvåg. Det er ukjent i hvilket årstall bildet er tatt, men med tanke på kvaliteten, er det nok en del år gammelt.
Vil du se flere bilder fra hvordan Åsane før i tiden? Klikk her og scroll i vei!
Bildet er tatt over Liavatnet i 1966, og vi skuer over Nyborg og Hylkje til vi ser Osterøy i horisonten.
I 1967 sto fabrikken til J.L. Bruvik AS (nede til høyre på bildet ved Langarinden) klar for produksjon. Firmaet som ifølge dem selv er Norges ledende produsent av løsninger innen ventilasjon og materialhåndtering, holder til i samme bygg i dag, 56 år senere.
Det avlange hvite bygget på på venstresiden av Fylkesvei 578 (tidligere Fv267) er Kyrkjekrinsen skole, som er nokså lik seg selv den dag i dag.
Vil du se flere bilder fra Åsane før i tiden? Klikk her!
På begynnelsen av 1900-tallet fikk læreren 26 kroner i uken i lønn. De fikk også litt ekstrabetaling fra staten.
Læreren på Tertnes hadde gratis bolig for seg og sin familie.
I starten måtte man ha legeattest for å bli lærer. Legen måtte blant annet sjekke at man hadde alle sansene i orden.
Regjeringen bestemte i 1931 at det ikke var lov å spytte på skolen eller lekeplassen.
Skolebiblioteksloven ble vedtatt i 1935. Alle skoler med mer enn 12 elever skulle ha et skolebibliotek. Tertnes skole sitt skolebibliotek hadde den gang 50 bøker. Skolen fikk 45 kroner i tilskudd fra staten og fylket for å kjøpe inn disse bøkene.
I de første tiårene gikk de eldste elevene 18 uker på skole i året, mens de yngste hadde 12. Elevene gikk annenhver dag på skolen. Nå for tiden har alle elever 38 uker undervisning hvert år.
I mellomkrigstiden ble alle skolene i Åsane meldt inn i Norsk skolehageforbund. Elevene måtte hvert år også plante trær. Planting foregikk i inngjerdet felt, og plantehakker ble kjøpt inn til arbeidet.
I 1950 fikk skolen vannklosett.
Tertnes skoles musikkorps ble startet i 1956, og de har blitt norgesmestre flere ganger.
I starten på 1970-tallet var det rundt 700 elever på skolen. Da gikk elevene på skolen på lørdagene også. For å få plass til alle begynte noen elever tidlig og andre sent på dagen. I jubileumsåret 2019 hadde Tertnes skole 380 elever.
Bildet heter frisørmesteren i arbeid. Bilet er enten på skipet “Jupiter” eller “Leda” som var krigsskip for krigsfanger. Skipene stod til kai ved Eidsvåg. Bildet er tatt i 1940.
Dette er en gammel maskin fra “Kværnviks Uldvarefabrik”. Bildet er tatt etter den nye bygningen ble reist etter brannen i 1906. Ullvarefabrikken ble etablert i 1889 i Kverneviken.
Har du bilder fra Åsane før i tiden? Send bilde og info til tips@bareasane.no.
Skipene “Jupiter” og “Leda” ble brukt som oppholdsted for krigsfangene etter opphold på Marineholmen. Skipene stod til lands ved Eidsvåg, bildet er tatt i 1940.
Lyst til å se flere bilder fra Åsane før i tiden? Klikk her og scroll i vei!
I Spesialsamlingene ved Universitetbiblioteket i Bergen har vi funnet ett gammelt bilde av Åsane gamle kirke, men det står ikke når bilde ble tatt.
Vet du når bildet ble tatt, eller har du kanskje noen gamle bilder fra Åsane selv som du har lyst til å dele med resten av Åsane? Send oss tips til tips@bareasane.no
Bildet er tatt mellom 1900 - 1910. Chr. Petersen grunnla Eidsvåg Fabrikker etter han hadde kjøpt opp møllefabrikken “Eidsvåg mølle” i 1896. Fabrikken ble en viktig trikotasjefabrikk på vestlandet.
I dag er bygget pusset opp og brukt som næringspark med blant annet psykologtjeneste og golfklubb.
Vil du se flere bilder fra gode gamle Åsane? Klikk her og se hvordan det så ut før!
Bildet er tatt i 1966 og skal være bilde av Tertnes skole. Likevel står det spørsmålstegn i arkivet om det faktisk er den skolen. Kjenner du igjen skolen kanskje?
Gjerne ta kontakt med oss om du vet, eller om du har andre bilder fra tida før i Åsane. Kontakt oss på tips@bareasane.no