Tema for årets folkehelseprofil er bomiljø, og tema for årets oppvekstprofil er “Barn og unges vei gjennom pandemien. Hva har vi lært”?
Profilene er laget av FHI (Folkehelseinstituttet) og er en del av kommunens oversikt over befolkningens helse og livskvalitet og påvirkningsfaktorer for dette.
Slik er profilene oppsummert:
Bydelens folkehelse har noen positive trekk som inkluderer lavere andel av eldre som bor alene sammenlignet med landet som helhet.
Det er lavere andel av barn som bor i husholdninger med vedvarende lav inntekt på landsbasis.
Andelen ungdomsskoleelever som er fornøyde med lokalmiljøet er høyere enn landsnivået.
Andelen ungdomsskoleelever som er lite fysisk aktive er lavere enn landsnivået.
Forskjellen i forventet levealder mellom utdanningsgruppene er ikke ikke i stor grad ulik fra landsnivået, og dette kan indikere at det ikke er store sosiale helseforskjeller i bydelen.
Bydelen ligger signifikant dårligere an enn landet som helhet når det gjelder treffsteder for ungdom.
Andelen ungdomsskoleelever i Bergen som oppgir at de er ensomme er høyere enn landsnivået. Den høyeste andelen finner vi i Arna med 31 prosent og lavest i Årstad med 23 prosent. I Åsane er 28 prosent, og nasjonalt er gjennomsnittet 25 prosent.
Norske Kvinners Sanitetsforening er en norsk humanitær organisasjon som driver frivillig arbeid innenfor helse- og sosialområdet med vekt på kvinners helse og livsvilkår.
Sanitetsforeningene har som mål å støtte kvinnehelseforskning, og Salhus- og Mjølkeråen Sanitetsforening er intet unntak.
De har en rekke forskjellige fond som de støtter, og pengene som samles inn på deres basarer og salg av fastelavnsris går alle til dette formålet.
– Vi har ingen faste inntekter utenom dette, og pengene går til fire-fem fond vi plukker ut hvert år som vi mener er viktige, sier avtroppende leder i NKS Mjølkeråen/Salhus, Marit Bogetveit.
Foreningen er også beredt til å hjelpe til i lokalsamfunnet, og har flere ganger vist sin verdi som en ressurs når det oppstår ulykker og andre kriser.
– NKS hjelp for eksempel da Hurtigruten motorproblemer i Hustadvika. Når passasjerene kom til land hadde sanitetskvinnene mobilisert lokalt. Vi er på måte en ekstra krisehjelp som kan hjelpe med forskjellig.
Ifølge damene er det en vanlig misforståelse at sanitetsforeningene kun består av eldre damer som strikker og holder basarer.
– Det er ikke en gammeldame-klubb lenger som mange tenker. Vi er en aktiv og engasjert medlemsmasse, som består av både kvinner og menn i alle aldre. Det er plass til mange flere medlemmer, spesielt yngre krefter, og man må ikke ha erfaring for å bli medlem. Bare være deg selv og ha godt humør.