Bare Åsane er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer.
Gjenbruk

I morgen er det byttekveld i Eidsvåg: – Det er mange som er interessert

Anja Skarstein Scheen er for første gang med å arrangere en byttekveld i Eidsvåg kulturhus.  Foto: Privat

Anja Skarstein Scheen er for første gang med å arrangere en byttekveld i Eidsvåg kulturhus. Foto: Privat

Anja Skarstein Scheen, som er arrangør og styremedlem i Eidsvåg kulturhus, ser frem til den kommende byttekvelden for klær.

Selv om dette er hennes første gang med å arrangere en byttekveld i Eidsvåg, så har hun hørt fra andre at det var en stor suksess første gang dette arrangementet ble holdt like før koronapandemien.

– Med nesten 200 personer som har vist interesse på Facebook, så er det gode sjanser for at det blir en vellykket byttekveld. Om bare halvparten kommer, så blir det en fullsatt sal, sier Scheen.

Såkalte «byttekvelder» gir deltakere muligheten til å bytte klær med andre, i stedet for å kjøpe nye klær. Slike kvelder har blitt stadig mer populære de siste årene for å spare penger og redusere miljøpåvirkningen. Slik beskriver arrangørene en byttekveld hos dem:

– Konseptet er ganske enkelt. Ved ankomst, mellom klokken 18-19.00, kan man levere inn opptil ti klesplagg og/eller sko. For hvert plagg får du en klesbyttelapp. Etterpå kan man finne nye klær og betale med klesbyttelappene på vei ut.

– Kan man levere alt mulig av klær til voksne og barn?

– Det er viktig å merke seg at klærne som byttes bort må være i god stand og helst brettet. Denne byttekvelden er for voksenklær for både kvinner og menn, og undertøy/badetøy og sokker tas ikke imot.

– Hva skjer med klærne til overs?

– Klærne som er igjen doneres vekk. Sist gang var det veldig lite igjen, men ingenting blir kastet, sier Scheen.

Arrangementet vil være i Eidsvåg kulturhus mellom klokken 18.00-21.00. Scheen presiserer at det er begrenset med parkering, men at 19-bussen stopper ved Tømmervågen.

Vil du ha tips om kommende arrangement - eller vil dele ditt arrangement? Meld deg inn i vår Facebook-gruppe Det skjer i Åsane bydel!

Gjenbruksbutikk på flyttefot

Gunnar Rekdal jobber som frivillig i NMS Gjenbruk-butikken. Nå gjør han seg klar til flytting. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Gunnar Rekdal jobber som frivillig i NMS Gjenbruk-butikken. Nå gjør han seg klar til flytting. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Etter snart tre år i C-bygget i Åsane senter, pakker NMS Gjenbruk sakene sine og flytter. Riktig nok ikke så langt: de skal bare rett over veien til bygg B, der de har fått plass på gateplan like ved skomakeren.

Det nye lokalet blir omtrent samme størrelse som det gamle, men i tillegg til å være lettere tilgjengelig blir også romløsningen bedre.

– I dette lokalet er alt samlet i ett, noe som ikke er så tilfredsstillende. Spesielt fordi det ikke er noen plass å snakke personlig med folk som kommer innom, sier Grunnar Rekdal, som jobber frivillig i butikken.

Gjenbruksbutikken ble etablert i Åsane for snart tre år siden. Nå får de nye lokaler. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Gjenbruksbutikken ble etablert i Åsane for snart tre år siden. Nå får de nye lokaler. Foto: Kjell Arne Steinsvik

En del av konseptet til NMS-butikkene er at de skal være en inntektskilde til humanitært arbeid, men også en samlingsplass.

– Alle butikkene har en kaffekrok, sier Rekdal.

Noen av fasilitetene i den nye butikken blir herre- og damegarderober, kontor, et stort lager og et adskilt pauserom der man kan ha samtaler uten at hele butikken hører hva som blir sagt.

Frem til butikken i C-bygget stenger ved månedsskiftet, prøver de å få unna mest mulig varer. I forbindelse med flyttingen skal de også skifte ut møblene og hyllene de bruker i utstillingene.

– Vi har enormt mye på lager. Ved å selge for halv pris nå, får vi kanskje mindre å flytte på, håper Rekdal.

– Og brukthandel er i vinden som aldri før?

– Ja, ungdommer som begynner på studier og skal ha utstyr til hyblene sine bruker å kjøpe møbler og kjøkkenutstyr. Og særlig jentene kjøper veldig mye klær. De foretrekker faktisk å kjøpe brukt i stedet for nytt. Både fordi det er en brøkdel av prisen, men også fordi de vil vise at de er miljøbevisste.

To jenter som kommer innom under intervjuet har kurs rett mot klesavdelingen. Venninnene Jasmin Kannakham og Mia Hauge Nepstad sier de ofte kikker etter klær i bruktbutikker, siden der kan dukke opp skjulte skatter som man ikke finner i kjedebutikkene.

– Det er mange som liker vintageklær, gamle ting og bøker. Her finner man gamle klær som ikke er i vanlige butikker. Vi bruker også å lete på Fretex og andre plasser, sier Kannakham.

Mia Hauge Nepstad og Jasmin Kannakham kjøper gjerne brukte klær, eller vintage som det også heter. I bruktbutikkene finner de ofte ting som ikke finnes i de store kjedebutikkene. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Mia Hauge Nepstad og Jasmin Kannakham kjøper gjerne brukte klær, eller vintage som det også heter. I bruktbutikkene finner de ofte ting som ikke finnes i de store kjedebutikkene. Foto: Kjell Arne Steinsvik

Slik så det ut ved returpunktet: - Skjer for ofte

Fretex er ikke blant innsamlingsboksene på Breimyra, men opplever ofte det samme som her.  Foto: BÅ-leser

Fretex er ikke blant innsamlingsboksene på Breimyra, men opplever ofte det samme som her. Foto: BÅ-leser

Ved returpunktet på Breimyra mandag formiddag lå det gjenstander strødd foran innsamlingsboksene.

Butikkleder på Fretex Åsane, Per-Christian Mehl, forteller at slikt dessverre skjer litt for ofte.

- Jeg vet ikke om folk gjør det i beste mening, eller bruker oss som bossplass. Spesielt mandag morgen ligger det ofte ting utenfor butikken, som oftest ødelagt, eller blitt ødelagt av å ligge ute i regnet.

Mehl sier det er en dyr affære for dem å «få inn» ting som må kastes.

- Ligger det ting ved boksene tar vi ansvar og henter- og kaster. Vi skulle gjerne sett at folk ikke bruker oss som bossplass, for det er en del kostnader knyttet til at vi må kaste alt, sier butikklederen oppgitt.

Ifølge Mehl var det et enda større problem tidligere.

- Folk er heldigvis flinkere enn bare noen få år siden. Jeg oppfatter at holdningene rundt miljø og gjenbruk er blitt bedre. Jeg tror en av grunnene er at diverse influensere de siste årene har hatt mye fokus på gjenbruk. Det gjenspeiles her i hvert fall, sier Mehl.

Foto: MARTIN HJELLESTAD

Foto: MARTIN HJELLESTAD

Har du tips til saker? Send oss gjerne en mail til tips@bareasane.no

De skal sette fokus på gjenbruk av fritidstøy for barn

– Vi håper det bidrar til at barn kan være med på fritidsaktiviteter og idrett uten at det koster så mye, skriver Lene-Maria Engen som er sportslig leder for barnefotballen i Tertnes Fotball herrer.

Tertnes Fotball arrangerer gjenbruksdag i samarbeid med FAU. Det blir huset i Tertnes skole søndag 20. november.

– Vi tar imot alt av sportsutstyr, klær, sko og yttertøy. Vi tenker det er en flott måte å sette fokus på gjenbruk og å samle lokalsamfunnet til felles dugnad og sosial aktivitet, skriver Engen.

Tertnes kvinne- og familielag vil også arrangere redesign-verksted for barna og et reperasjonsversted der folk kan lære å reparere klær.

– Her blir det noe for hele familien, fremgår det på Facebook.

Arrangerer pop up-shop: – Ønsker å ha fokus på gjenbruk

Lise Abrahamsen i Eie Eiendomsmegling Foto: Eie Eiendomsmegling

Lise Abrahamsen i Eie Eiendomsmegling Foto: Eie Eiendomsmegling

Lørdag 29. oktober og søndag 30. oktober arrangerer EIE eiendomsmegling pop up shop i Eidsvåg.

Der vil de selge møbler, dekor og tekstiler som foretaket har brukt til styling ved boligsalg.

– Dette er en mulighet til å skille oss litt ut som meglerforetak og ha fokus på gjenbruk, i stedet for at disse tingene havner på dyngen, sier Lise Abrahamsen i EIE eiendomsmegling ved Bergen nord-kontoret.

Det første arrangementet fant sted i 2018 og var ifølge Abrahamsen en stor suksess.

Nå ønsker de å gjenta suksessen etter flere år med korona.

Abrahamsen forteller at interessen for årets arrangement også er stor.

– Interessen er fantastisk bra. Det er virkelig over all forventning.

Facebook-arrangementet har 386 personer trykket «interessert» og 212 har trykket «deltar».

Låner ut plass og utstyr til søm

Butikksjef Anette Ljones. Foto: Monica Skjelanger Reknes

Butikksjef Anette Ljones. Foto: Monica Skjelanger Reknes

Gjenbruk og det å ta vare på ting, blir mer og mer viktig for mange av oss - og godt er det for både miljøet og lommeboken.

Nå tilbyr Selfmade (som tidligere het Stoff og Stil) både plass og utstyr til å reparere ting selv, eller lage noe helt nytt.

Selfmade arrangerer workshops i ulike temaer, og har satt av hele 250 kvadratmeter i butikken til akkurat dette.

– Det er fem stasjoner med klippebord og utstyr, og så har vi tre vanlige symaskiner og to overlockmaskiner til utlån, sier butikksjef Anette Ljones.

Overlockmaskiner kan sy, kaste over og klippe på en gang.

Ljones sier at området kan nyttes når som helst i åpningstiden.

– I sommer er ikke området bemannet, men det er mulig å bruke området gratis. Da kan et par venner gjerne sitte sammen og sy.

Til høsten kommer det til å bli arrangert workshops på torsdager.

– Da blir det ulike tema, som «lag ditt eget yogasett», forteller Ljones.

Her er det et stort område og god plass til å sy eller trekke om møbler. Foto: Monica Skjelanger Reknes

Her er det et stort område og god plass til å sy eller trekke om møbler. Foto: Monica Skjelanger Reknes

Sigrun Tonning var en av de som kom innom tidligere i sommer for å lære å trekke om en stol. Foto: Monica Skjelanger Reknes

Sigrun Tonning var en av de som kom innom tidligere i sommer for å lære å trekke om en stol. Foto: Monica Skjelanger Reknes