Fylkesordfører Jon Askeland holdt tale under overrekkelsen av Olavrosa. Foto: Martin Hjellestad
Øvre-Eide gård, som har vært i familien til Arild Nydegger Øvre-Eide i fem generasjoner, ble i dag tildelt den prestisjetunge utmerkelsen Olavsrosa.
Øvre-Eide gård ligger idyllisk til ved Jordalsvatnet, kun et steinkast fra E39. Gården har en rik historie som strekker seg tilbake til middelalderen, og Arild Nydegger Øvre-Eide har siden 1988 driftet gården.
– Vi er stolte og glade for utmerkelsen, som anerkjenner at vi har tatt vare på fortiden for fremtiden, sier Arild Nydegger Øvre-Eide.
Olavsrosa er et kvalitetsstempel som gis til kulturminner og kulturmiljøer som er spesielt godt ivaretatt og formidlet, og det er få steder i landet som har fått denne utmerkelsen.
Arild Nydegger Øvre-Eide mottok Olavrosa. Foto: Martin Hjellestad
Bergens ordfører, Linn Kristin Engø, og Fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland, holdt også taler under overrekkelsen, der de roste gården og betydningen av å bevare og formidle kulturarv i regionen.
Engå legger vekt på betydningen av at steder som Øvre-Eide gård blir anerkjent og synliggjort som verdifulle kulturskatter i lokalsamfunnet og for besøkende fra hele verden.
Deler av Øvre-Eide Gård. Foto: MARTIN HJELLESTAD
Også leder for Åsane historielag, Marianne Herfindal Johannessen, gratulerte Øvre-Eide med utmerkelsen.
– Dette er utrolig stort for Bergen og Åsane. Plassen er som tatt rett ut fra nasjonalromantikken, og det er en plass med historie som har røtter helt tilbake til 1500-tallet, forteller Johannessen.
I dag er det seks fulltidsansatte og 30 deltidsstillinger på gården. Selv om det fremdeles er noe gårdsdrift på Øvre-Eide, blir gården også brukt til arrangementer som bryllup, konfirmasjoner, bursdager, julebord og gårdsbesøk.
Nesten like ved motorveien er en plass som minner om nasjonalromantiske bilder. Foto: Martin Hjellestad
Venke rasper gulrøtter til dyrene Foto: Marielle Tøsse
Bare Åsane har vært på besøk hos Åsane Gårds- og friluftsbarnehage. Barnehagen ligger i landlige omgivelser i Hjortlandsvegen på Flaktveit.
Her driver de et fjøs med høner, kaniner, sauer og gris. Fem dager i uken bytter avdelingene på å ta ansvar for gårdsdriften.
– Dette er en gård som barna er med på å drive. Vi prøver å sysselsette flest mulig barn, og passe på at alle får være med å bidra. Vi er veldig opptatt av dyrevelferd, og at dyrene ikke er noe leketøy, sier Venke Rokne Ophuus.
På gården får barna bruke ordentlig verktøy og redskaper som sag, hammer, rake, kost og spade.
– Alt vi må gjøre på gården tar vi ungene med på. De gjør rent hos dyrene, og de må gjerne sage opp stokker som har vært inne hos dyrene, forteller Venke.
Barna gjør rent i fjøset Foto: Marielle Tøsse
Om morgenen slipper de ut sauene, grisen «Bella» får frokost, og så gjør de rent i båsene til hønsene og kaninene.
– Dyrene kan stort sett være ute, men kaninene og grisen må inn når vi stenger på grunn av sikkerhet. Sauene går ute hele døgnet, forklarer Venke.
– Hvis noen kaller deg en gris, skal vi si tusen takk, fordi griser er ikke grisete, sier barna i kor.
Barna gir mat til grisen "Bella" Foto: Marielle Tøsse
Alma lager mat til dyrene Foto: Marielle Tøsse
Vi i Bare Åsane er imponerte over barna som hjelper til på gården. Alma (5) var dagens kokk, men det var ingen tvil om hva hun synes er kjekkest med dyrene.
– Jeg liker best å kose med kaninene og klappe sauene. Men om morgenen pleier vi først å stelle dyrene, og så tar vi kaninene og sauene ut, forteller Alma.
Sauene kom løpende ned for litt mat da det ble ringt i bjellen Foto: Marielle Tøsse
Felix og Mikkel tok en sjekk i barnehagens grønnsakshage Foto: Marielle Tøsse
Barnehagen har også en egen grønnsakshage hvor de dyrker alt selv.
– Vi har sukkererter, epletre, hvite bønner, gulrøtter, rabarbra og poteter. Vi legger først frøene i jorden, og så kommer grønnsakene frem. Vi liker også å grave etter mark, forteller Felix.