Det er kommet inn 2631 søknader til barnehageplass i Bergen 2023. Åsane har 382 av søkerne.
– Barnehagene arbeider nå med å fordele plassene. Dette vil ta litt tid, men allerede fra 14. mars får de første søkerne tilbud om barnehageplass. Opptaket foregår fram til alle søkere har fått tilbud om én plass. Vi skal forsøke å være ferdige med dette til 1. juni slik at alle får svar før sommeren, sier Marianne Boge, leder for Seksjon for forvaltning, tilsyn og administrasjon i Byrådsavdeling for barnehage, skole og idrett.
Fristen for å søke om plass var 1. mars, og søkere får svar mellom 14. mars og 1. juni
– Målet er å kunne tilby alle barnefamiliene barnehageplass i nærheten av der de bor, sier Linn Katrin Pilskog, byråd for barnehage, skole og idrett.
Bergensavisen melder at Sofusbarnehagen på Breistein legges ned. Dette rammer 15 ansatte og 25 barn.
Avisen skriver at den lille, private barnehagen har gått med underskudd tre år på rad. Snart skal også leieavtalen deres reforhandles.
Styrer og deleier Aina Bruvik har med tungt hjerte besluttet å legge ned den 34 år gamle barnehagen.
– Siden 2020 har kostnadene skutt i været. Tilskuddet fra kommunen dekker ikke utgiftene, og nå tør vi ikke å ta sjansen på at det skal snu. Det blir for mange usikkerhetsmomenter, sier hun til BA.
Bruvik anslår at rundt 25 barn må søke seg over i en ny barnehage i området.
I tillegg må 15 ansatte, inkludert ringevikarer, finne seg nye jobber.
– Det er tragisk. Vi har en ansattgruppe som brenner for barna, men det er bedre å ta en styrt avvikling nå enn at vi plutselig går konkurs i november. Nå får vi tid til å snakke med barna og forberede dem på det som skal skje, sier Bruvik.
Blant utgiftene som har økt de siste årene er vikarkostnader og andre utgifter i forbindelse med pandemien.
Flere bydeler blir berørt, deriblant Åsane. Byrådet foreslår her å legge ned avdelingen Ulsetåsen som er en del av Rolland-Ulsetåsen barnehage.
– Det er noe av det dummeste vi har hørt, sier Torbjørn Frost Widnes.
Widnes er far til to som begge har trivdes godt i barnehagen. Nå er også hans yngste datter snart klar for Ulsetskogen skole som ligger kun meter unna.
Flere ganger har barnehagebarna tatt turen innom skolens gymsal, og derfor blitt godt kjent med hennes fremtidige skole. Der starter hun sammen med fire av vennene sine.
Widnes mener det er et generasjonsskifte i området med stadig nye barn.
– Da er det en fordel å ha barnehage i nærheten. Jeg synes det er rart at de vurderer å legge ned noe så velfungerende.
Han opplever barnehagen som populær.
– Det har vært helt suverent å ha barna våre her.
– Barnehagen er helt fantastisk fordi den er liten og oversiktlig med mulighet for ekstra oppfølging. Den er sentral, i et trygt område trafikkmessig og personalet er stabilt.
Men det er ikke sikkert alle barna i området er like heldige.
Dersom avdelingen fjernes, er det ikke andre kommunale barnehager i denne skolekretsen. Widnes tror at folk vil krige om barnehageplass ved kommunale barnehager eller at barna må reise et stykke unna.
Widnes mener det er viktig at det tilbys kommunale barnehager.
– Det handler om størrelsen. Vi kunne ikke forholdt oss til en privat barnehage.
– Vi trenger virkelig denne barnehagen, sier han bestemt.
Meklingen for ideelle og private barnehager i NHO førte ikke fram natt til torsdag, og det blir barnehagestreik fra arbeidstidens begynnelse torsdag morgen.
Streiken er foreløpig begrenset til seks barnehager der totalt 42 barnehageansatte tas ut i streik, melder Fagforbundet.
Ingen av disse barnehagene er i Åsane.
Det er pensjonsspørsmålet som er årsaken til uenigheten.
– Fagforbundet krever de samme pensjonsvilkårene som er vanlig i kommunale og andre private barnehager. Dette er en streik for rettferdighet, sier Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen.
– Det er beklagelig at Fagforbundet velger å ta ut barnehager i streik nå. Dette rammer uskyldige og sårbare grupper, og setter familier i en vanskelig situasjon sier Birgit Abrahamsen, forhandlingsleder i Abelia. Hun mener barnehagene har strukket seg langt for å komme de ansatte i møte.
I første streikeuttak er det 42 ansatte i ideelle og private barnehager i Trondheim, Drøbak, Oslo, Asker, Stord og Stavanger som er tatt ut i streik. Fire av barnehagene drives av Frelsesarmeen.
En barnehagebruksplan legger frem en vurdering for å eventuelt relokalisere avdelingen på sikt.
– Det er vanskelig å si noe helt sikkert om nedleggelse nå. Denne planen er for perioden 2023-2035, og dette er ikke noe som er konkludert på eller som er inne i gjeldende handlings- og økonomiplan, skriver Mari Ingleson til BÅ.
Hun er politisk rådgiver for byråd for barnehage, skole og idrett, Linn Katrin Pilskog (Ap).
Barnehagebruksplanen skal behandles i bystyret om et par uker.
Flere uttrykker bekymringer knyttet til forslaget om nedleggelse av den populære barnehagen.
Synkende fødselstall gjør at byrådet i Bergen vil gjøre en rekke endringer i barnehagene i kommunen, melder Bergens Tidende onsdag.
Flere bydeler blir berørt, deriblant Åsane. Byrådet foreslår her å legge ned en avdeling av Rolland-Ulsetåsen barnehage avdeling Ulsetåsen.
I høringsutkastet pekes det på at barnehagen har en kapasitet på 37 plasser som ikke var fylt opp per desember 2021.
– Det vises også til at barnehagen har rehabiliteringsbehov, ligger i en skolekrets med overkapasitet på barnehageplasser og at det bør vurderes om barnehagen kan legges ned når nye barnehager i skolekretser med lite kapasitet kan erstatte barnehageplassene.
Samarbeidsutvalget Rolland - Ulsetåsen barnehage, avdeling Ulsetåsen v/styrer, gir i sitt høringsinnspill uttrykk for bekymringer knyttet til forslaget om mulig nedleggelse av barnehagen.
Blant annet fordi barnehagen er svært populær og gir et tilbud til barn som bor like i nærheten.
– Dette gjør at veien til og fra, og området rundt barnehagen oppleves trygt og godt.
Videre har foreldre uttrykt at de er redde for at en nedleggelse vil føre til at barna «presses» ut fra egen skolekrets og må gå i barnehager lengre unna hjemmet, uten naboer/fremtidige skolevenner i samme barnehage.
Konklusjonen i barnehagebruksplanen for Bergen kommune 2022-2035 er som følger:
Byrådet opprettholder forslaget om at Rolland - Ulsetåsen barnehage, avdeling Ulsetåsen vurderes nedlagt når nye barnehager i skolekretser med lite kapasitet kan erstatte barnehageplassene. Barnehagen har behov for rehabilitering og det er overkapasitet på barnehageplasser i skolekretsen/området.
Bare Åsane har vært i kontakt med leder på Rolland-Ulsetåsen barnehage, som ikke vil uttale seg om saken.
Tidligere finansbyråd Erlend Horn ber byrådet i Bergen undersøke behovet for kveldsåpne barnehager i Bergen.
Bakgrunnen er at det er stadig flere som jobber utenom vanlige arbeidstider, og dermed har behov for barnepass på kveldstid.
– Mange får hjelp av besteforeldre og venner og får dermed hverdagen til å gå opp. Men det er ikke alle som har denne mulighet, som enslige forsørgere eller foreldre uten store nettverk, seier Horn til Bergens Tidende.
Byrådet utredet muligheten for utvidede åpningstider i barnehagene også i 2017, men gikk da ikke videre med saken grunnet laber interesse. Horn mener utredningen var mangelfull og vil derfor løfte temaet på nytt, opplyser BT.
I Bergen er ingen barnehager åpne etter klokken 17, men kveldsåpne barnehager finnes i blant annet Tyskland, England og Sverige.
Tegninger viser forslag til ny barnehage tilrettelagt for 100 barn.
Det er ABO Plan og Arkitektur AS som på vegne av Etat for utbygging i Bergen kommune foreslår bygging av barnehage ved Skinstø og Myrdalsskogen på totalt 11 dekar.
Byrådet vil ha ny barnehage i et område som i dag er ubebygd og i et skogholt. Området rundt er preget av rekkehus, eneboliger og blokkbebyggelse.
Ifølge Byrådet er målsettingen å dreie barnehagetilbudet i Åsane fra områder med overkapasitet til områder med underdekning.,
Partene i barnehagestreiken møtes mandag klokken 12 til frivillig mekling hos Riksmekleren.
Streiken har vart i tre uker, og over 2.400 ansatte er i streik.
Både mandag og tirsdag er satt av til meklingen mellom partene – Private Barnehagers Landsforbund (PBL) på den ene siden og arbeidstakerorganisasjonene Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta på den andre, opplyser PBL.
Fra onsdag 9. november trappes streiken i de private barnehagene ytterligere opp. Rundt 700 nye medlemmer tas ut i streik, men partene håper på nye forhandlinger.
I opptrappingen tar Fagforbundet tar 414 medlemmer, Utdanningsforbundet tar ut 280 medlemmer og Delta tar ut 37 medlemmer.
Opptrappingen vil hovedsakelig ramme barnehager i Bergen, Bodø, Askøy, Øygarden og Karmøy.
Disse barnehagene blir rammet av streiken:
Espira Ulsetskogen barnehage
Haukedalsmyra Kanvas-barnehage
Kidsa Breistein
Kidsa Eidsvåg
Kidsa Haukedalen
Kidsa Hylkje
Kidsa Midtbygda
Kidsa Tertitten
Kidsa Myrdal
Fra før av er ansatte ved Espira Ulsetskogen tatt ut i streik:
Rundt 2.300 barnehageansatte streiker fra torsdag denne uka, og mandag går enda rundt 100 nye ut i streik.
De fleste av disse er nye medlemmer som jobber i barnehager hvor det allerede er streik.
– Grunnen til at vi gjør det slik, er at vi har fått mange nye medlemmer i forbindelse med streiken. Nesten 300 ansatte i PBL-området har meldt seg inn den siste tiden. Flere av disse jobber i barnehager hvor det streikes, og da er det naturlig at de også tas ut, sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet.
I tillegg tar Utdanningsforbundet ut én ny barnehage i Bergen, Espira Ulsetskogen barnehage. Medlemmer i Fagforbundet og Delta tok allerede ut medlemmer i streik 17. oktober, blant dem flere ansatte ved Espira Ulsetskogen barnehage.
Det har ikke vært noen formell kontakt mellom partene, opplyser Handal til NTB.
– Ballen ligger hos PBL (Private Barnehagers Landsforbund). Arbeidsgiver sitter med nøkkelen til løsning, vi er klare når de er klare, sier han.
Også medlemmer i Fagforbundet og Delta er blant de streikende. Fagforbundet opplyste mandag at de har fått 620 nye medlemmer siden streiken startet for en uke siden.
Striden står først og fremst om pensjon. De ansatte mener PBL løper fra forpliktelsene sine i forbindelse med krav om overgang til Fellesordningen for avtalefestet pensjon (AFP) fra og med neste år.
Godt over 100 private barnehager kan blir rammet av streik hvis partene ikke blir enige om årets tariffoppgjør denne uka.
Til sammen 1.007 ansatte i 112 barnehager i Oslo, Østfold, Trøndelag og Vestlandet er omfattet av streikeuttaket til Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta.
Partene har frist på seg til midnatt natt til lørdag på å bli enige om årets tariffoppgjør. Hvis meklingen bryter sammen, er streiken et faktum fra arbeidsdagens start mandag 17. oktober, varsler forbundene i en pressemelding.
Striden står først og fremst om pensjon. De ansatte mener Private Barnehagers Landsforbund (PBL) løper fra forpliktelsene sine i forbindelse med krav om overgang til Fellesordningen for avtalefestet pensjon (AFP) fra og med neste år.
– Det er et regelrett avtalebrudd når PBL går tilbake på løfter de forpliktet seg til skriftlig i protokoller fra tidligere lønnsoppgjør, sier forhandlingsleder Anne Green Nilsen.
Tre av fire private barnehager – 2.066 og 2.881 barnehager – er organisert i PBL. Disse barnehagene sysselsetter over 36.000 arbeidstakere.
Bare Åsane har vært på besøk hos Åsane Gårds- og friluftsbarnehage. Barnehagen ligger i landlige omgivelser i Hjortlandsvegen på Flaktveit.
Her driver de et fjøs med høner, kaniner, sauer og gris. Fem dager i uken bytter avdelingene på å ta ansvar for gårdsdriften.
– Dette er en gård som barna er med på å drive. Vi prøver å sysselsette flest mulig barn, og passe på at alle får være med å bidra. Vi er veldig opptatt av dyrevelferd, og at dyrene ikke er noe leketøy, sier Venke Rokne Ophuus.
På gården får barna bruke ordentlig verktøy og redskaper som sag, hammer, rake, kost og spade.
– Alt vi må gjøre på gården tar vi ungene med på. De gjør rent hos dyrene, og de må gjerne sage opp stokker som har vært inne hos dyrene, forteller Venke.
Om morgenen slipper de ut sauene, grisen «Bella» får frokost, og så gjør de rent i båsene til hønsene og kaninene.
– Dyrene kan stort sett være ute, men kaninene og grisen må inn når vi stenger på grunn av sikkerhet. Sauene går ute hele døgnet, forklarer Venke.
– Hvis noen kaller deg en gris, skal vi si tusen takk, fordi griser er ikke grisete, sier barna i kor.
Vi i Bare Åsane er imponerte over barna som hjelper til på gården. Alma (5) var dagens kokk, men det var ingen tvil om hva hun synes er kjekkest med dyrene.
– Jeg liker best å kose med kaninene og klappe sauene. Men om morgenen pleier vi først å stelle dyrene, og så tar vi kaninene og sauene ut, forteller Alma.
Barnehagen har også en egen grønnsakshage hvor de dyrker alt selv.
– Vi har sukkererter, epletre, hvite bønner, gulrøtter, rabarbra og poteter. Vi legger først frøene i jorden, og så kommer grønnsakene frem. Vi liker også å grave etter mark, forteller Felix.
I dag har de invitert foreldre og barn til sommerfest i barnehagen.
– Vi skal pynte og gjøre det hyggelig. Vi har nok å forberede til festen og maling av en vegg inngikk ikke i disse forberedelsene, forteller en frustrert barnehagestyrer.
Søndag 1. påskedag tok Andreas Espedahl Øines med seg sønnen sin for å leke på lekeplassen i Liakroken barnehage.
Der fant han flere knuste ølflasker, sneiper og brukte fyrstikker.
– Jeg hadde ikke med meg pose, så jeg hadde desverre ikke mulighet til å rydde opp, men så er det jo ikke min jobb å rydde etter ungdommer heller.
Daglig leder i Liakroken barnehage Linda Elida Mathisen Lund bekrefter at de fant knuste flasker, snus og og sneiper da de åpnet barnehagen tirsdag etter påskeferien.
– Det gjør det ofte, så det er ikke noe nytt. Mange barn og ungdommer benytter barnehagen til oppholdssted når barnehagen er stengt. Hærverk og gjensitting av boss er ikke uvanlig.
Mathisen Lund forteller at de har funnet alt fra hasjpiper, narkotika, piller, bæsj ,og brukte kondomer.
– I vinter har jeg vært hos politiet to ganger med store hasjklumper.
Hun har har selv måtte jage vekk ungdomsgjenger fra barnehagen.
– Det var en hendelse der en gikk opp på taket og tisset ned i ventilasjonsanlegget vårt. De ødelegger bordene våre og lekeapparatene. Det kryr av snusposer som vi risikerer at barn putter i seg når de kryper rundt. Det vitner om total ansvarsfraskrivelse.
Barnehagen har et bålhus på lekeplassen, som ofte blir brukt til festlokale.
– Vi velger nå å rive huset fordi vi ikke orker mer.
I barnehagen har de rutiner hver morgen der de saumfarer uteområdet før noen barn får komme ut.
– Dette er en barnehage og det skal være trygt for barna å leke ute.
Når det er fint og varmt vær, finner de også rester etter engangsgriller, kopper og fat og mye boss.
Hun vil likevel understreker at det er hyggelig at folk benytter seg av barnehagens uteområde, så lenge man rydder etter seg.