Også på Hageland i Åsane merker de at det er litt roligere – og dyrere – etter noen svært lønnsomme pandemi-år, men daglig leder Odd Petter Hordvik sier det så langt ikke er noe dramatikk.
– Det var en nedgang i fjor, som er ganske naturlig og har flere årsaker. Blant annet var sommeren preget av dårlig vær, i tillegg til at shipping-problemer førte til at 70 prosent av hagemøblene ikke kom frem før i midten av juni og utover, seier Hordvik.
– Men vi hadde to sinnsykt gode år før det. Korona gav et stort løft for Åsane hagesenter, som også opplevde en tilstrømming av kunder fra andre bydeler. Vi har vært flinke å ta vare på pengene, så her er det ingen permitteringer. Vi har likevel måtte korte litt inn på arbeidstidene.
I 2022 gikk omsetningen ned med 18 prosent fra 2021, men totalt sett endte fjoråret godt – med en tretti prosent økning i salget i forhold til 2019, som var siste sammenlignbare normalår før korona.
Samtidig har både strømprisene og fraktprisene på hagemøbler blitt svært høye. En kontainer som før kostet rundt 20.000 kroner å få sendt til Norge, kostet i fjor på det meste 176.000 kroner. Næringslivet får heller ingen statlig strømstøtte.
– Tidligere brukte vi 120.000 kroner på et helt år. Nå har vi fått 140.000 i strømregning på én måned, sier Hordvik.
Så langt går det greit, men han sier kostnadene merkes for alle som driver med plantesalg.
– Jeg er redd dette kan få en effekt på bransjen. Om hagesentre som oss begynner å korte ned på planter fordi vi ikke har råd til strømregninger, vil det i sin tur gå ut over gartneriene – og der snakker vi virkelig store kostnader.
Uansett, når snøen snart smelter og vårsola i bakkane blenkjer, er Hordvik klar for å forsyne åsabuen med friske planter.
– Nå står frøene og løkplantene fremme. Vi ser frem til vår og lysere tider. Jeg har tro på denne sesongen – om været blir bra. Og lagrene er fulle, så vi får ingen forsinkelser på hagemøbler for kommende sesong.
Kraftanalytikerne NTB har snakket med, tror det vil ta noe tid før kraftprisene vil stige gradvis utover høsten.
Foto: Marius Helge Larsen / NTB
Strømprisene har vært lave flere dager i Sør-Norge, men nå stiger prisene kraftig på nytt. Kraftanalytikere forventer at prisøkningen vil fortsette.
Mens kraftprisen i Oslo, Kristiansand og Bergen var på lave 20 øre 6. oktober, var den steget til 165 øre mandag på kraftbørsen Nord Pool.
Kraftanalytiker Fabian Rønningen i Rystad Energy sier det først og fremst er to grunner til at kraftprisene har falt.
– Det har blåst og vært mye vindkraft både i Norge og på kontinentet, og det har vært en nedgang i gassprisene, sier han til NTB.
Prisene på vannkraft har imidlertid vært høye. Og i tiden framover forventer Rønningen at prisene på både vindkraft og gass vil øke, samtidig som prisene på vannkraft forblir på et høyt nivå. Dermed venter han også at strømprisene vil øke gjennom høsten og vinteren.
Det samme tror kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i London Stock Exchange Group (LSEG).
Venter opp mot fire kroner
Rønningen tror det mest sannsynlige scenarioet er at vi raskt får priser på opp mot fire kroner per kilowattime i de dyreste månedene – januar og februar.
– Det er ganske stor risiko for at prisene kommer opp på 3–4 kroner i snitt på Østlandet så fort man kommer tilbake til en mer normal vindkraftsituasjon, sier Rønningen.
Samtidig understreker han at usikkerheten er stor, spesielt fordi produksjonen av vindkraft er vanskelig å forutsi.
– Vindkraft er vanskelig å si noe om utover varselet som går to uker fram i tid, konstaterer han.
Han viser til at også markedet forventer høye priser fram i tid. Mandag ettermiddag ble kraftkontrakter for januar og februar solgt for henholdsvis 3,8 og 3,7 kroner i det europeiske kraftmarkedet (børsene Nasdaq, OMX og Baseload). For november og desember er prisene noe lavere, på henholdsvis 2,2 og 2,8 kroner.
Rønningen understreker at tilgang på vannkraft kan gi noe lavere kraftpriser i Norge enn i land som Tyskland og Italia.
Maks 5 kroner
I verste fall tror Rønningen at det kan ende med at strømprisen når 4,5-5 kroner i de verste månedene, men det tror han ikke er veldig sannsynlig.
– I et veldig negativt scenario kan det skje i desember, januar og februar. Men da må det til en veldig forverring i gassmarkedet. Over det tror jeg er urealistisk, sier Rønningen.
Hvis det går så bra som mulig tror han prisene kan nå et gjennomsnittlig nivå på 1,5-2 kroner i de samme månedene. Og i så fall tror han vannkraften, i tillegg til god tilgang på vindkraft, er nøkkelen.
– Det er veldig vanskelig å gjøre noe med vannkraften, men nå har mange av vannkraftprodusentene spart vann over såpass lang tid at det kan gå andre veien også. Vi kan få timer med priser som er ganske mye lavere enn på kontinentet, Rønningen.
Han tror imidlertid sannsynligheten er lav for det mest optimistiske scenarioet.
– Det er vanskelig å sette noen eksakt sannsynlighet, men jeg vil si under 20 prosent. Det høyeste scenarioet, på 4,5-5 kroner, vil jeg si er mer enn 40 prosent sannsynlig, sier han.
Når det er Østlandet og Sørlandet som får svært høye priser, er grunnen at disse landsdelene er tettest påkoblet kraftmarkedet i Europa. Siden Trøndelag og Nord-Norge er mindre sammenkoblet med Europa forventer han at prisene vil forbli lave der.
Noe lavere en stund
Ole Tom Djupskås i LSEG tror det vil ta noe tid før vi ser prisnivået som var i september i Sør-Norge.
– Vi forventer egentlig at det blir fortsatt høy vindkraftproduksjon og våtere enn normalt i resten av oktober. Det betyr at vi fortsatt får et noe lavere prisnivå, sier han til NTB.
På noe lengre sikt tror Djupskås prisnivået kommer til å stige betydelig.
Som Rønningen tror Djupskås prisene blir høyere fra november.
– I november og desember forventer vi en litt mer normal værtype, og det er ikke noe som indikerer at det blir veldig vått eller vindfullt. Dermed vil nok prisene stige igjen, konstaterer han.
Han sier prisene på kraftbørsene tilsier kraftpriser på gjennomsnittlig 3,3 kroner per kilowattime i gjennomsnitt for november og 3,9 kroner for desember. Da er ikke prisene inkludert moms eller påslag fra strømleverandør.
LSEGs prisprognoser ligger imidlertid lavere, med 2,5 kroner per kilowattime for desember og 1. kvartal neste år.
I det siste har strømprisene sunket. Årsaken er blant annet mye regn og vind, men også sol i Norden og resten av Europa. Ruskevær gir håp om en lavere strømpris fremover.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dårligere vær gir håp om lavere strømpris den kommende tiden. Samtidig advarer NVE mot at prisene fremdeles kan variere mye.
– Det vi ser, er at med et økt nivå av nedbør så forbedrer det energibalansen, sier senioranalytiker Lene Hagen i Volue Insight til TV 2.
Fremover ser det ut til at været kan løfte presset på det som har vært et svært stramt strømmarked. I det siste har strømprisene sunket. Årsaken er blant annet mye regn og vind, men også sol i Norden og resten av Europa.
– Forventningene de neste par ukene er veldig positive sammenlignet med situasjonen for en måneds tid siden, sier Hagen.
De høye strømprisene kan vare ut 2023. Det øker sannsynligheten for en strømstøtteordning som varer like lenge, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
– Vi går en vinter i møte hvor prisene kommer til å være høye. Mest sannsynlig gjennom hele vinteren. Vi kommer til å møte et veldig høyt prisnivå inn i 2023 og gjennom 2023.
Han sier det dermed er sannsynlig at man har behov for en slik ordning som i dag, også gjennom 2023.
Dagens strømstøtteordning varer til mars 2023, og Aasland utelukker dermed ikke at den kan bli utvidet utover dette.
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,75 kroner per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 3,48 kroner.
Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Fredagens snittpris per kWh er 0,19 kroner høyere enn torsdag og 1,99 kroner høyere enn samme dag året før.
Fredagens snittpris er det høyeste for Vestlandet hittil i år, ifølge E24.
I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (15,41 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh) og et eventuelt påslag fra strømselskapene. På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og for seg selv kommer nettleien.
Maksprisen fredag på 3,48 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 0,83 kroner høyere enn torsdag og 2,7 kroner høyere enn samme dag året før.
Minsteprisen blir på 2,43 kroner per kWh mellom klokken 22 og 23.
Vi må tilbake til 4. mai i år for å finne høyere strømpris i strømsonene til Bergen og Oslo. I sonene blir strømprisen 2,29 kroner per kWh på sitt høyeste. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
Mandag får vi den høyeste sommerprisen på strøm noensinne i Bergen og Oslo.
Maksprisen blir 4 kroner og 45 øre per kWh mellom klokken 19 og 20 i Sørvest Norge.
Det viser foreløpige tall fra nettsidene til strømbørsen Nord Pool. I strømsonene til Bergen og Oslo – Sørøst- (NO1) og Vest-Norge (NO5) – blir strømprisen 2 kroner og 29 øre per kilowattime på sitt høyeste.
Vi må tilbake til 4. mai i år for å finne høyere strømpris i disse områdene, skriver Europower.
Prisen mandag er også en av de ti høyeste noen gang i NO1 og NO5 – i tillegg til å være en sommerrekord.
Frivillige organisasjoner kan søke om å få tilskudd for å dekke ekstraordinære strømutgifter, melder Bergen kommune. Men vil du søke, bør du ikke vente lenge. Søknadsfristen er allerede 15. mars.
Alle frivillige organisasjoner som er registrert i Frivillighetsregisteret kan søke.
Her finner du lenken til hvor du kan søke om støtte.