Bare Åsane er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer.
Hage

Dyrere å drive hagesenter, men ingen permitteringer

Daglig leder Odd Petter Hordvik på Hageland i Åsane holder koken selv om kostnadene stiger. Foto: Martin Hjellestad

Daglig leder Odd Petter Hordvik på Hageland i Åsane holder koken selv om kostnadene stiger. Foto: Martin Hjellestad

Flere hagesentre har den siste tiden meldt om permitteringer på grunn av sviktende omsetning.

Også på Hageland i Åsane merker de at det er litt roligere – og dyrere – etter noen svært lønnsomme pandemi-år, men daglig leder Odd Petter Hordvik sier det så langt ikke er noe dramatikk.

– Det var en nedgang i fjor, som er ganske naturlig og har flere årsaker. Blant annet var sommeren preget av dårlig vær, i tillegg til at shipping-problemer førte til at 70 prosent av hagemøblene ikke kom frem før i midten av juni og utover, seier Hordvik.

– Men vi hadde to sinnsykt gode år før det. Korona gav et stort løft for Åsane hagesenter, som også opplevde en tilstrømming av kunder fra andre bydeler. Vi har vært flinke å ta vare på pengene, så her er det ingen permitteringer. Vi har likevel måtte korte litt inn på arbeidstidene.

I 2022 gikk omsetningen ned med 18 prosent fra 2021, men totalt sett endte fjoråret godt – med en tretti prosent økning i salget i forhold til 2019, som var siste sammenlignbare normalår før korona.

Samtidig har både strømprisene og fraktprisene på hagemøbler blitt svært høye. En kontainer som før kostet rundt 20.000 kroner å få sendt til Norge, kostet i fjor på det meste 176.000 kroner. Næringslivet får heller ingen statlig strømstøtte.

– Tidligere brukte vi 120.000 kroner på et helt år. Nå har vi fått 140.000 i strømregning på én måned, sier Hordvik.

Så langt går det greit, men han sier kostnadene merkes for alle som driver med plantesalg.

– Jeg er redd dette kan få en effekt på bransjen. Om hagesentre som oss begynner å korte ned på planter fordi vi ikke har råd til strømregninger, vil det i sin tur gå ut over gartneriene – og der snakker vi virkelig store kostnader.

Uansett, når snøen snart smelter og vårsola i bakkane blenkjer, er Hordvik klar for å forsyne åsabuen med friske planter.

– Nå står frøene og løkplantene fremme. Vi ser frem til vår og lysere tider. Jeg har tro på denne sesongen – om været blir bra. Og lagrene er fulle, så vi får ingen forsinkelser på hagemøbler for kommende sesong.

Sliter du med ugress i hagen? Her er tre enkle råd

Foto: Amalie Nord Hagen

Foto: Amalie Nord Hagen

Det er ingen grunn til å benytte giftige plantevernmidler i egen hage. Miljøvennlige alternativer er like effektivt, mener Bymiljøetaten. Her er deres råd for å bli kvitt ugresset.

  1. Et av de mest effektive midlene for bekjemping av ugress i hage, er noe så enkelt som eddik. Eddikessens (35 %) blandet med vann i forholdet 1:2 (en del eddik og to deler vann) vil raskt ta knekken på ugresset, og du ser virkningen nærmest umiddelbart. Har du kun eddik 7 % tilgjengelig kan dette også benyttes, men da ufortynnet.
  2. En annen metode for ugressbekjemping uten bruk av plantevernmidler, er varmt vann. Kokende vann helles direkte på ugraset og planten dør.
  3. De fleste metoder for ugressbekjemping ved bruk av middel, i en eller annen form, egner seg best til bruk på for eksempel grusplasser eller hellelagte arealer. Ved bruk av ugressmiddel på gressplen vil en fort få skjemmende brune flekker på plenen. Her vil luking for hånd eller ved bruk av for eksempel en løvetannstikker eller løvetannklo være beste metoden.

Ifølge Bymiljøetaten er metoder som eddikvann og varmt vann både billig og ikke minst miljøvennlig. Ved bruk av plantevernmidler bør både barn og dyr holdes unna området som er behandlet i opptil flere uker, avhengig av været.