Cupkvartfinalen mellom Brann og Sandefjord kommende søndag skal spilles på Åsane Arena.
Brann måtte også spille helgens 4. rundekamp mot Haugesund på Åsane Arena. Den endte med 3-1-seier.
– Værmeldingen den kommende uken er veldig varierende, noe den også var forrige uke. Det er meldt regn, snø, nattefrost, og dette er faktorer som kan gjøre det umulig å arrangere kampen på Stadion, sier daglig leder i Brann, Christian Kalvenes.
I uken før kampen mot Haugesund var det meldt noen centimeter med snø, men det kom mellom 20-30 centimeter på klubbens hjemmebane.
Gresset på Stadion er nettopp sådd på nytt.
– Røttene har ikke vokst frem på grunn av kulden, og om det spilles kamp der vil banen kunne få store skader som vil prege den langt ut i vårsesongen. Vi ønsker forutsigbarhet for både begge lag, men også for supporterne. Ved å bestemme å flytte kampen allerede nå vet spillerne hvilke spilleforhold de får, og supporterne vet hvor og når kampen skal spilles, sier Kalvenes.
I kveld står håndball-derbyet mellom Åsane og Bjørnar for tur, og begge lagene har imponert så langt i sesongen. Spesielt Åsane, som har vunnet åtte av sine ti siste kamper.
Treneren for Åsane, Ulrik Torkildsen Risberg, sier at kampen har en spesiell betydning ettersom dette er det nærmeste de kommer et by-derby i Bergen.
– Vi tapte mot Bjørnar i begynnelsen av sesongen, og det har gitt laget ekstra motivasjon. Spillerne er nå giret på å vise seg frem foran gamle-treneren, Alf Cato Verpeide, som gikk fra Åsane til Bjørnar 22/23 sesongen, sier Risberg,
Om Åsane fortsetter med å spille som de har gjort siden oktober i fjor, ser det lyst ut med tanke på opprykk fra 2. divisjon. De ligger nemlig på 4. plass med 24 poeng på 15 spilte kamper. Det er tre mindre spilte kamper enn Nærbø 2 som troner tabellen med 28 poeng.
Men for trener Risberg er ikke opprykk det viktigste akkurat nå.
– Vi visste ikke helt hvor vi sto før sesongen, og målsettingen har vært å få inn en god treningskultur. Det handler om å ha fokus på oss selv og trening, ha en bra konsentrasjon og en sterk vilje til å legge ned hardt arbeid- og pushe hverandre på treningene.
Ifølge Risberg er det ingen klar favoritt i kveldens kamp, men det laget som best klarer å sette opp et godt forsvarsspill vil ha en stor fordel.
– Denne kampen holder jeg helt åpen. Begge er sterke i angrep, og scorer jevnt og trutt. Derfor blir det laget som klarer å sette et godt forsvarsspill som kommer til å vinne, sier Åsane-treneren.
Kampen spilles klokken 20.00 torsdag kveld i Åsane Arena. BÅ skal prate med spillere og trenere etter kamp, så følg med!
Under dagens treningskamp på Åsane Arena haglet det med parkeringsbøter. Hele 24 gule lapper ble skrevet ut.
Én av disse står jeg for.
Jeg parkerte på en plass for El-biler, og gikk så til automaten for å betale. Fra automaten gikk jeg mot stadion, uten å tenke mer over hvor jeg hadde parkert.
Før 2. omgang skulle jeg hente en tjukkere jakke fra bilen, og da oppdaget jeg den gule lappen i frontruten.
Parkeringsvaktene sto fremdeles med bilen, og jeg lurte på hva som var gale- i det jeg innså feilen. Etter at jeg hadde betalt ved automaten hadde jeg så klart glemt å sette bilen på lading.
På et skilt bortenfor står det et skilt med «EL-bil parkering for bilder under lading», og man slipper visstnok å betale for parkering om man lader bilen i tidsrommet man står på EL-plassen.
Det ble dagens første sure eple å bite i, og det andre eplet bet jeg i 45 minutter senere da dommeren blåste i fløyten for siste gang. 0-1 til Brann.
Men kanskje det kommer noe positivt ut av dette? Jeg bidrar i hvert fall til bot-statistikken for 2023, og sjansen er stor for å vinne i år også.
I 2022 ble det nemlig delt ut 1258 bøter ved Åsane Arena, og med det troner p-plassen med en soleklart førsteplass over steder med flest utdelte p-bøter i Bergen i fjor.
Hele 1258 bøter ble delt ut på parkeringen ved sportsanlegget Åsane arena i 2022, kommer det frem i BT torsdag. Det sender parkeringen til en soleklart førsteplass over parkeringer med flest utdelte p-bøter i fjor.
Parkeringen er den mest brukte kommunale parkeringsplassen.
Frem til i fjor var det gratis å parkere her. I mai i fjor ble betalingen innført.
Christina Wang Oftedal var blant dem som hadde fått bot da BT besøkte parkeringsplassen tirsdag.
– Jeg hadde tydeligvis ikke den rette appen. Det er jo tusen apper man må ha for å parkere i Bergen. Noen steder er det skiltgjenkjenning, sa Oftedal til BT.
– Jeg synes det er veldig frustrerende og skuffende.
En gul lapp i ruten er ikke uvanlig i området.
Daglig leder ved Åsane arena, Roald Bruun-Hanssen, sier til BT at han mener kommunen bør se på om det kommer tydelig nok frem at p-plassen er avgiftsbelagt.
– Jeg tror det er snakk om at folk ikke vet at de må betale her. Det står riktignok et p-skilt ved inngangen, men selve betalingsautomaten er kanskje ikke så synlig, sier han.
Bruun-Hanssen mener at det spesielt på lørdager er et problem, hvor folk finner andre løsninger som å parkere på kjøpesentrene.
Nå har Bymiljøetaten i kommunen satt opp et skilt som viser til p-billettautomaten på parkeringen ved idrettsanlegget. Det er her også mulig å betale med app.
Over helgen flyttet Natteravnene lageret sitt. Tidligere holdt ravnene til i U82-huset i Åsane Arena. Dette bidrar til at flere Natteravnere også kan stille som frivillige.
– Mange av ravnene våre ønsker å begynne med å hjelpe til i Åpen Hall, sier Magnhild Bøe-Hansen som er nestleder og ravnekoordinator i Åsane Midt.
Også tidligere har mange Natteravnere også stilt som frivillige i Åpen Hall, men å ha utstyret på samme sted gjør logistikken enklere:
– Det er lettere når vi samler alle i Åsane Arena slik at både de som starter med å være frivillig i Åpen Hall og de som kun skal gå Natteravn kan møtes samme sted, sier Bøe-Hansen.
Det er 90 ravner som er stabile, og flere har vært med i mange år.
– Det vil bety mye å få med flere frivillige til tilbudet.
I de nye lokalene skal Natteravnene være godt synlig i Åsane Arena. Slik håper de å være mer synlige ovenfor ungdommen, men også for voksne som er etterspurt til å være ravner i nærmiljøet.
– Vi ser at ting begynner å «normalisere» seg etter pandemien. Flere er ute om kvelden, og det er mange som trenger at vi er tilstede, sier Bøe-Hansen.
Nå igangsetter ravnene et årsmøte hvor ravnene får omvisning i nye lokaler.
– Her ønsker vi innspill til om det er foredrag/ aktiviteter vi kan sette opp i løpet av våren. Vi pleier å ha dette som et tilbud til lokalmiljøet, med ungdomsrelevante tema.
Roald Bruun-Hanssen, som er daglig leder i Åsane Arena har delt regningen med VG for å vise alvoret som nå preger Idretts-Norge. Til sammenligning var regningen i august 2021 på ca. 307 000 kroner.
Idrettsanlegget var en gave fra millardæren Trond Mohn, som nå også hjelper med å betale deler av strømregnigen.
– Vi er i en særstilling. Trond Mohn hjelper oss foreløpig i en vanskelig situasjon. Men vi kan ikke basere oss på ham over lang tid, sier Bruun-Hanssen til VG.
Kompensasjon fra strømstøtteordningen tar noe av Åsanes regning, men Bruun-Hanssen regner med at Åsane sitter igjen med rundt én million i strømkostnad for august.
Det kan bli enda dyrere når vinteren kommer.
Nå må de vurdere å få inn penger på en annen måte.
– Trond Mohn hjelper oss med det vi ikke klarer å løse. Foreløpig har vi ikke belastet idrettslagene som bruker anlegget, men det kan forandre seg hvis ikke kostnaden går ned eller vi får nødvendig hjelp, sier Bruun Hansen.
Idretten sto for snaut en tredel av antall søknader om strømkompensasjon for frivillige lag og organisasjoner i perioden april til juni.
Det viser en oversikt fra Lotteri- og stiftelsestilsynet. I alt kom det inn 4549 søknader før fristen gikk ut onsdag. 1454 av dem er knyttet til idrett, mens tro- og livssynsorganisasjoner har nest størst andel (17 prosent).
Åsane Arena AS har bedt om mest i strømstøtte fra idretten (613.231 kroner). Selskapet eier også Åsane sin fotballstadion, som trekker mye strøm.
Deretter følger Norges idrettsforbund med et søknadsbeløp på 478.450 kroner, mens Jar idrettslag er på tredjeplass med 405.592. Dette er de neste fem fra idretten på lista:
* Viking Fotballklubb 396.407 kroner
* Brann Stadion AS 359.848 kroner
* Sogndal Fotball 299.644 kroner
* Oslo idrettskrets 212.462 kroner
* IK Start 201.932 kroner
Regjeringen lanserte i februar tilskuddsordningen for idrett og frivillighet. Den gjelder organisasjoner som har hatt et strømforbruk med en månedlig gjennomsnittpris over 70 øre per kilowattime (kWh).
Strømstøtten ble i starten forvaltet av kommunene, men senere tok Lotteri- og stiftelsestilsynet over ansvaret. Ordningen er forlenget til mars 2023.
Det er ventet trafikkaos ved Åsane Arena førstkommende lørdag når det på en og samme tid er fotballkamp, boligmesse og normal idrettsaktivitet i arenaen.
– Vennligst ikke ta med bilen. Se om du kan reise kollektivt, bli kjørt, sykle eller gå. Det er ingenting som er dimensjonert for dette trykket, uttaler Roald Bruun-Hanssen, daglig leder i Åsane Arena, til BA.
Det vil være vanlig idrettsaktivitet i Åsane Arena. Klokken 16.00 spilles lokaloppgjøret mellom Åsane og Brann i herrenes 1. divisjon. Og fra klokken 09.00 til 17.00 er det boligmesse i Vestlandshallen.
Bruun-Hanssen anslår at det kan komme omtrent 10.000 personer til området i løpet av dagen.
– Vi gleder oss enormt. Det blir kjempegøy, fullt trøkk og en bra opplevelse. Men trafikken og parkering kommer til å bli krevende den dagen, sier Bruun-Hanssen til Bergenavisen.
Åsane Arena har 3300 sitteplasser, men tilskuersnittet er på 741 så langt denne sesongen, skriver Bergens Tidende.
– Folk må forstå hvor bra fasiliteter vi faktisk har fått her nå. I alle år har supporterne sittet på Myrdal i bøtteregn uten tak eller så mye som en kaffekopp, så jeg tror det sitter litt i folk å få bygget opp en relasjon til det nye stadionet på samme måte, sier Åsane-trener Morten Røssland til avisen.
– Vi skulle ønske det var flere på kampene, men fotball handler om følelser og lidenskap, og akkurat nå er det rett og slett ikke nok mennesker som elsker Åsane, sier daglig leder i klubben, Gorm Natlandsmyr, til BT.
Dagen etter seieren mot Sandnes Ulf, har flere Åsane-spillere tirsdag fått påvist koronavirus. Nå tar 1. divisjonsklubben grep for å hindre et større utbrudd.
Det bekrefter lagets trener Morten Røssland til BA tirsdag.
– Foreløpig er det en situasjon vi kan håndtere, men det blir noen spennende dager fremover, sier Røssland til avisen.
Flere spillere er nå tatt ut av trening i håp om at neste ukes kamp mot tabellnabo Fredrikstad ikke skal ryke.
Treneren forteller videre at klubben foreløpig ikke har kontaktet NFF for å få kampen utsatt. Også mot slutten av 2020-sesongen opplevde klubben et virusutbrudd i laget.
Etter elleve runder av årets 1. divisjon ligger Åsane på ellevteplass på tabellen, seks poeng over nedrykksstreken.
– Stemmemyren er for smal. Da sto vi igjen med Brann Stadion og Åsane Arena som alternativer. Vi har valgt Åsane Arena, sier Christian Kalvenes, daglig leder i Brann, til BT.
Beslutningen ble tatt på et styremøte onsdag formiddag. Kampene skal spilles 18. og 21. august.
I BT tirsdag var herrelagets trener, Eirik Horneland, klar på at han ikke syntes Champions League-kvalifisering på Stadion var en god idé.
– Det tåler ikke matten, det sier seg selv. Det tror jeg er umulig å få til, sa Horneland.
Hver fredag arrangeres Åpen hall i Åsane Arena fra klokken 20.00-22.00. Tilbudet er for ungdommer mellom 12 og 18 år.
Nå risikerer de å måtte legge ned tilbudet grunnet for få frivillige voksne.
– Vi trenger flere frivillige for å kunne opprettholde dette tilbudet til ungdom, et tilbud som er blitt veldig populært. Man bestemmer selv hvor mange fredager man vil stille opp, og det er to timer hver gang. Ungdommene styrer aktivitetene , mens vi er tilstede som tydelige voksne, sier Magnhild Bøe-Hansen til Bare Åsane.
Åsane Arena har vært i bruk en stund, men ble offisielt åpnet på onsdag.
– Anlegg er roten til alt godt. God idrett er et mangfold av aktiviteter, slik Åsane Arena er et godt eksempel på, sa Berit Kjøll, som er president i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité.
Også byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer, idrettsbyråd Linn Katrin Pilskog og styreleder i Åsane idrettslag, Lone Haugsvær, var til stede under åpningen.
Trond Mohn, som har gitt om lag 500 millioner kroner til anlegget, sto for selve åpningen, melder Bergen kommune.
– Mange idrettsledere er reservemamma og reservepappa, sa Mohn i åpningstalen sin.
Åsane Arena er på totalt 32.000 kvadratmeter. 24 klubber bruker i dag anlegget, som består av seks ulike idrettshaller (flerbrukshall, turnhallen, ishaller, klatrehall, sandhall), i tillegg til en fotballstadion.
Fakta om prosjektet Åsane arena
Total kostnad for Åsane Arena (idrettslagseid del) er ca. 730 millioner kroner.
Åsane Arena har søkt om 109 millioner kroner i spillemidler. Til nå har det blitt innvilget 46 millioner.
Åsane Arena kan søke om cirka 123 millioner kroner i momskompensasjon / -refusjon.
Resten av finansieringen på cirka 500 millioner kroner har Trond Mohn stått for.
Uteområdene, og rekkefølgekravene i reguleringsplanen har Bergen kommune prosjektert og betalt for. Her står Bergen kommune som eier. Total kostnad for dette er cirka 125 millioner kroner.
Spillemidler til uteanlegget er cirka 1,8 millioner kroner.
Mandag ble det innført avgiftsparkering på parkeringsplassene tilhørende Åsane Arena.
Da Bare Åsane dro til anlegget tirsdag klokken 14:30, var betalingsutomatene ute av drift.
En mann fra Bergen Parkering kunne bekrefte tekniske problemer, og jobbet med å løse problemet. Om det ikke lar seg gjøre i dag, vil det ikke koste penger å parkere ved arenaen før etter påske. Man må likevel holde seg innenfor makstiden på tre timer.
Innføring av avgiftsparkering på parkeringsplassene ved Åsane Arena har vært en pågående diskusjon i flere uker.
Utfordringen har vært at parkeringsplassene har blitt brukt av mange andre enn brukerne av idrettsanlegget. For å forhindre dette, har kommunen besluttet at man må betale for å bruke parkeringen.
Mange har ment at den beste løsningen ville vært å ha tre timer gratis parkering, slik som på kjøpesentrene, slik at man får bort de som bruker parkeringen som døgnparkering.
Likevel ble det innført avgiftsparkering fra mandag denne uken. Det vil koste 10 kroner per time.
Hva synes dere om løsningen? Send oss gjerne din mening til tips@bareasane.no
Lørdag kveld skal en person ha forsynt seg av gjenglemt-kassen på Åsane Arena.
– Åsane Arena oppfattet mannen som ruset, og ringte til oss for å ordne situasjonen, sier politioverbetjent Merethe Toppe i Bergen nord politidistrikt til Bare Åsane.
Politiet sendte en patrulje til stedet, som snakket med personen.
– Personen fikk pålegg om å forlate stedet, og ikke være i nærheten av Åsane Arena før dagen etterpå.
I løpet av fire dager i slutten av mars skal det kåres hele 68 NM-vinnere når 11 idretter skal gjennomføre sine 23 norgesmesterskap under NM-veka i Åsane Arena og på Voss.
– NM-veka gir oss en fantastisk mulighet til å vise mangfoldet av idretter, og nå er det endelig vinteridrettenes tur. Med et kompakt arrangement i den nye storstuen Åsane Arena i Bergen, og med snøidrettene i Myrkdalen, ser vi frem til å invitere publikum til å få med seg NM-veka både fysisk, så vel som i beste sendetid på NRK, sier idrettspresident Berit Kjøll.
Idrettene som skal måle krefter er fluekasting, squash, styrkeløft (utstyrsfritt), badminton, bordtennis, hundekjøring, karate, klatring (buldring), randonee, rugby (snørugby) og telemark.
Onsdag 2. mars klokken 18:00 til 20:00 arrangeres det åpen trening i Åsane Arenas sandhall, med selveste OL-vinnerne og resten av volleyball-landslaget.
– Bergen Sandvolleyballklubb ønsker alle voksne med hjerte for volleyball velkommen til en uformell test av anlegget.
Det skriver Heidi Sofie Gommerud fra Bergen Sandvolleyballklubb på Facebook.
– Det vil være en mix-turnering med fire mot fire, der også landslaget blir delt inn på lag og er med på aktiviteten.
Sandhallen i Åsane Arena har akkurat åpnet og mandag kveld klokken 18:45 arrangeres det gratis trening for alle over 18 år, uansett nivå.
Det vil være 10-15 minutters felles oppvarming og deretter kamper fra kl. 19.00.
– Vi trekker partner, og bytter underveis, slik at alle kan bli godt kjent, skriver arrangøren på Facebook.
Det er 16 plasser på arrangementet. Du kan melde deg på her.
Heidi Sofie Gommerud i Bergen Sandvolleyballklubb er en av arrangørene. Hun forteller at de ønsker å nå ut til folk og spre volleyballglede og sommerstemning.
I løpet av uken blir det hengt opp en duk med palmer, strand og hav.
– Det blir skikkelig sommerstemning der inne, sier hun til Bare Åsane.
– Det var tydelig at de ungdommene som møtte syntes dette var bra og gøy. Det er kjekt å kunne treffes, sier Magnhild Marie Bøe-Hansen, som er en av arrangørene.
– Nå håper vi på mange kjekke fredager fremover, legger hun til.
Åsane tok imot storebror Brann til treningskamp på Åsane arena mandag ettermiddag.
– Det er to dager i året vi er motstandere. For Åsane er det viktig at Brann kommer seg tilbake til Eliteserien. De er fyrtårnet i hordalandsfotballen som vi trenger, sa Ingebrigtsen til BA før kampen.
Brann startet best og gikk til pause med en 1-0-ledelse, etter scoring av Brann-debutant Vegard Leikvoll Moberg.
– Brann leder fortjent. De er best den siste tredjedelen, sa BA-ekspert Mons Ivar Mjelde i pausen.
Og Brann fortsatte der de slapp. Etter pause gikk de rett i strupen på Åsane, og burde ledet mer.
Åsane holdt unna, godt hjulpet av glimrende keeperspill av nyinnkjøpte Idar Nordby Lysgård.
Hjemmelaget fikk ha mer tid med ball etterhvert.
Det gav uttelling.
Etter 77 minutter ordnet Stian Nygard balanse i regnskapet.
Brann forsøkte å avgjøre på tampen, men det endte altså 1-1.