BÅ skrev tidligere om det populære ungdomstilbudet Åpen Hall i Åsane Arena. Hver eneste fredag strømmer rundt 200 ungdommer til den åpne hallen for å delta på et organisert idrettstilbud. Her kan ungdommen prøve ut ulike idretter og et sted å være.
– Vi ser at det er noe ungdommen virkelig ønsker at skal fortsette, sier Magnhild Bøe-Hansen i styregruppen for konseptet.
– Vi er nå rundt 120 voksne som ønsker å bidra, men det gjenspeiler seg foreløpig ikke i antallet som har meldt seg til å ta på seg en vakt en fredag. Vi jobber endel med å få dette på plass for å sikre at vi kan ha åpent. Det er viktig med forutsigbarhet, sier Bøe-Hansen.
Ønsket er at 12-15 voksne stiller som frivillige en fredagsvakt. Er de under 12 voksne, blir kvelden avlyst. Det søkes også etter voksne i alle aldre.
– Det som er positivt er at de som bidrar og som tar vakter synes det er veldig kjekt, og de ser hvor mye det betyr for ungdommen. Vi håper derfor flere vil engasjere seg på regulær basis.
Den første gangen Frisklivssentralen inviterte til utendørs trim i Åsane, møtte et tjuetalls personer opp. Siden har det bare ballet på seg. Mandag kom hele åtti sprekinger for å få opp pulsen og strekke på armer og bein.
– Jeg er med for å få mosjon. Dette er et flott opplegg. Nå blir vi spreke. Jeg kommer til å fortsette med dette til jeg blir hundre år, sier Aslaug Myrmel.
Hun er en av deltakerene som har vært med på Frisklivssentralen sine Finn Formen-utetreninger siden de startet i Åsane i august 2021.
Myrmel liker å holde seg i form. Hun har vært turleder i Bergen turlag i tolv år og benytter seg av det hun kan av aktiviteter i nærmiljøet.
– Er det nok akvitivetstilbud i Åsane?
– Ja, mandagene er det også fotturer for de sprekeste, tirsdag skal jeg på senioruniversitetet, onsdagene er det svømming på Stemmemyren og torsdagen er det ny fottur, sier hun.
Akkompagnert av musikk fra boomblasteren roper og viser instruktør Ann-Kristine Rolland dagens forsamling hvordan de skal gjennomføre øvelsene. Her blir de fleste ledd bøyd og tøyd i et tempo som passer for de fleste.
Snittalderen er godt oppe i årene, men alle er velkomne til å være med. Noen ganger hender det at skoleelevene henger seg på treningen.
Rolland synes det er kjekt at antallet som møter opp stiger jevnt og trutt.
– Åsanefolket har vært fantatiske. Utetreningen finnes i nesten alle bydelene i Bergen, men det er her vi har hatt mest oppslutning.
Finn Formen Utetrening er et lavterskeltilbud der det eneste kravet er at man møter opp.
– Det koster ingenting. Man møter bare de gangen det måtte passe, og man gjør de øvelsene som passer sin kropp, sier Rolland.
Hun tror deltakerne får mye igjen for innsatsen.
– Frisklivssentralen arbeider med forebyggende helsetjeneste. Vi ønsker at folk skal ha det bedre både fysisk og pyskisk, og trening hjelper der. Det er viktig å trene på balanse og styrke. Visst trening var en pille, ville alle tatt den.
Hver uke møtes en sprek damegjeng for å gå på trimtur i Åsane.
Turene skjer i regi av Åsane Frivilligsentral, og er åpne for alle som har lyst å strekke litt på beina i nærområdet. Mosjonistene møtes utenfor U82 før de legger i vei på ukens turløype.
Ingrid Nilsen var mandag med for første gang. Hun fikk invitasjon gjennom Bodil Eide, som er tidligere arbeidskollega og nå en av turlederne.
– Hun sa jeg måtte komme hit. Nå blir det spennende å se. Jeg vet ikke helt hva jeg går til, sa Nilsen før start.
Rita Hellesøe har derimot vært med mange ganger siden tilbudet startet i høst. Hun kan forsikre om at rusleturene gjør det vel verdt å kle på seg og komme seg ut.
– Det er veldig kjekt. Jeg har litt problemer med beina, og så var jeg med på torsdagsturene tidligere. De er litt mer krevende, så jeg er veldig glad for at det har kommet et lavterskeltilbud. Det er helt topp, sier Hellesøe.
– Hva får du ut av en slik tur?
– For meg er det det at jeg får litt selskap på denne faste turen. Det er sosialt og kjekt. Jeg går også på strikkekafeen på tirsdagene, så jeg har brukt frivillighetssentralen lenge.
Turleder Bodil Eide er en av tre frivillige som rullerer på å lose gjengen på tur. Hun ønsker flere velkommen til å bli med.
– Det er bare å møte opp og ta med godt humør. Dette er en rusletur, i ordets rette forstand. Det er ikke noe høyt tempo. Da kan man heller gå på mandagsturer og torsdagsturer for de spreke. Vi er spreke vi også, på vår måte, men det viktigeste er å komme seg ut og rusle litt.
Og etter turen er det anledning til å prate videre om det man ikke fikk tid til underveis.
– Vi avslutter som regel på kulturhuset der vi tar en kopp kaffe og skravler litt, sier Eide.
- Denne julen ønsker vi å bidra til vanskeligstilte familier som av ulike grunner trenger støtte og økonomisk hjelp, skriver Tertnes Håndball på sine sider.
Under et juletre i Vestibylen i Åsane Arena kan folk legge julegaver fra kl. 1830 onsdag 14. desember.
Dette gjør håndballjentene i samarbeid med Familiestøtten.
– Det var oppveksten i Hesthaugen Selegrend borettslag på Rolland som formet meg som menneske i kraft av hvordan borettslaget var bygget opp og samfunnslagene det reflekterte.
Nå bor hun i Ytre Arna, en kort busstur unna Åsane.
For Johansen er det viktig at alt det gode som er bygget opp av aktiviteter ved sentralen, blir ivaretatt og får blomstre videre.
– Det skal jeg gjøre ved å høre og se de fantastiske menneskene som ønsker å bidra for seg selv og andre, slippe folk til, og være åpen for utvikling.
– Det er viktig å ha antennene ute for hva befolkningen i bydelen trenger, hva er behovet og hvordan kan vi sammen fylle det, sier hun.
Som frivilligsentral tror hun at man bør ha begge beina godt plantet i grasroten, der folk bor og er.
– Samtidig er det viktig å ha god oversikt over det som er av etablerte tilbud og aktiviteter i bydelen. Både offentlige og organisasjonsdrevet slik at man kan samskape, lime der man kan og tenke bærekraftighet.
– Frivilligheten bør favne om seg, på mange sjeler og ikke for få, for da blir det fort veldig sårbart, forklarer hun og legger til at hennes dør i U82-huset er alltid åpen.