Her kunne man parkere nærmest rett ved stien opp Veten, før det ble slutt for parkeringsplassen i august 2022.
Grunnen til at det ikke lenger er parkering ved den populære turstien er fordi kommunen har gjennom mange år fått leie et areal på privat grunn til turparkering i Dalavegen. Grunneier sa opp denne avtalen, og kommunen måtte derfor avvikle parkering på arealet.
Foreløpig er det ingen erstatning for plassene som ble borte.
– Folk må nok tenke nytt og komme seg til turstart på beina, eller finne alternativer til hvor de starter turen, uttalte leder av seksjon for natur- og miljøforvaltning, Kristin Madsen Klokkeide til BÅ i høst.
– I fremtidens samfunn skal vi også kjøre mindre bil, og det ligger derfor ikke i planene våre å etablere nye parkeringsplasser. Folk må nok belage seg på å finne alternative måter å komme seg til turstart på.
«Vær så god! Nyttårshilsen til turgåere», sto det blant annet.
Det viste seg at det var Linda Mork-Knudsen som sto bak den hyggelige gesten.
– Det gleder meg at folk setter pris på det. Meningen er å spre glede, jeg tenker stadig over hvordan vi kan glede andre, sier hun som også er lærer ved Hordvik skole. Tanken var opprinnelig å bruke gapahuken til en uteskole.
Det er heller ikke første gang hun trår til for å glede tilfeldige åsabu.
– Dette er syvende julen vi har hatt et juletre stående der nede, og vi har alltid hatt hjerter og pepperkaker liggende, sier hun og deler at det også har gitt ringvirkninger:
– Jeg har opplevd at folk legger igjen klementiner, godteri og kaker i gapahuken. Det er hyggelig at folk er med på tenkningen, sier Mork-Knudsen. I tillegg kan turgåerne legge fra seg en hilsen blant annet i deres digitale gjestebok. Den åpnes med en QR-kode.
Dessverre har ikke gapahuken alltid fått varme og glede. Tidligere ble gapahuken utsatt for hærverk og ble totalskadd.
Færø som tipset om saken, synes det er fantastisk at eieren fortsetter å spre positivitet.
Eieren Mork-Knudsen ble først satt ut av hærverket og orket ikke se det. Etter å ha fått hjelp fra foreldre og lærere fra Flaktveit skole til å bygge opp på ny, har gapahuken fått tilbake varmen:
– Men det er dumt å tenke fare. Folk flest er jo snille og greie. Jeg ønsker derfor å gå foran som et godt eksempel og tenke positivt om andre.
Hver uke møtes en sprek damegjeng for å gå på trimtur i Åsane.
Turene skjer i regi av Åsane Frivilligsentral, og er åpne for alle som har lyst å strekke litt på beina i nærområdet. Mosjonistene møtes utenfor U82 før de legger i vei på ukens turløype.
Ingrid Nilsen var mandag med for første gang. Hun fikk invitasjon gjennom Bodil Eide, som er tidligere arbeidskollega og nå en av turlederne.
– Hun sa jeg måtte komme hit. Nå blir det spennende å se. Jeg vet ikke helt hva jeg går til, sa Nilsen før start.
Rita Hellesøe har derimot vært med mange ganger siden tilbudet startet i høst. Hun kan forsikre om at rusleturene gjør det vel verdt å kle på seg og komme seg ut.
– Det er veldig kjekt. Jeg har litt problemer med beina, og så var jeg med på torsdagsturene tidligere. De er litt mer krevende, så jeg er veldig glad for at det har kommet et lavterskeltilbud. Det er helt topp, sier Hellesøe.
– Hva får du ut av en slik tur?
– For meg er det det at jeg får litt selskap på denne faste turen. Det er sosialt og kjekt. Jeg går også på strikkekafeen på tirsdagene, så jeg har brukt frivillighetssentralen lenge.
Turleder Bodil Eide er en av tre frivillige som rullerer på å lose gjengen på tur. Hun ønsker flere velkommen til å bli med.
– Det er bare å møte opp og ta med godt humør. Dette er en rusletur, i ordets rette forstand. Det er ikke noe høyt tempo. Da kan man heller gå på mandagsturer og torsdagsturer for de spreke. Vi er spreke vi også, på vår måte, men det viktigeste er å komme seg ut og rusle litt.
Og etter turen er det anledning til å prate videre om det man ikke fikk tid til underveis.
– Vi avslutter som regel på kulturhuset der vi tar en kopp kaffe og skravler litt, sier Eide.
Nå ligger det små hjortekalver rundt omkring i skog og mark, og Bergen kommune ber derfor alle være litt ekstra varsomme når de ferdes på tur.
– Møter du på en kolle, er det best å holde avstand, trekke seg unna og gjerne finne en alternativ rute for lufteturen i et par uker, skriver kommunen i en pressemelding.
De skriver videre at kalven ligger helt stille og gjemmer seg den første uken, og at det kan gå 12 timer mellom hver gang kollen er innom kalven.
– Skulle du komme over en kalv som ligger alene er det derfor viktig å la kalven ligge og forlate plassen. Mor vil komme tilbake.
For å beskytte kalven, vil kollen jage og trampe i bakken med forbeina mot det hun anser som farer. Kommunen ber derfor spesielt hundeeiere være obs, siden hunder gjerne vekker jageadferden hos kollen.
I forrige uke skrev BÅ at turparkeringen innerst i Dalavegen snart forsvinner. Reaksjonene har vært mange, der noen synes det er bra og at man fint kan gå inn Dalavegen, mens andre fortviler over å miste muligheten til å komme seg på tur i området.
Selv om det er et veldig populært turområde, har kommunen altså ingen planer om å erstatte parkeringsplassene som blir borte. De ber heller åsabuen om å tenke alternativt. For i framtiden skal vi være mindre avhengig av bilen.
– I fremtidens samfunn skal vi kjøre mindre bil, og det ligger derfor ikke i planene våre å etablere nye parkeringsplasser, sier leder av Seksjon for natur- og miljøforvaltning ved Bymiljøetaten, Kristin Madsen Klokkeide.
Hun poengterer at kommunen har andre turparkeringer i bydelen, men at de alle har det samme problemet som den i Dalavegen på finværsdager.
– Erfaringen vår er at kapasiteten på disse alltid vil være sprengt på fine dager. Så folk må nok tenke nytt og komme seg til turstart på beina, eller finne alternativer til hvor de starter turen, sier Klokkeide
Lederen trekker fram Jubileumsstien som et godt eksempel på en tur man kommer seg til ved hjelp av buss.
– Bymiljøetaten planla Jubileumsstien basert på at man skulle kunne ta buss til og fra alle start og slutt på alle etappene. I Åsane kan man for eksempel gå etappe 7 fra Myrdal eller etappe 8 fra Støbotn.
I årevis har turfolk kunne parkere på en egen parkeringsplass for turgåere i Dalavegen. Herifra kan man gå den Trondhjemske postvei mot blant annet Veten og Høgstefjellet, to veldig populære turmål i Åsane.
Men nå er det snart slutt, det bekrefter leder av seksjon for natur- og miljøforvaltning, Kristin Madsen Klokkeide til Bare Åsane.
– Kommunen har gjennom mange år fått leie et areal på privat grunn til turparkering i Dalavegen. Grunneier har nå sagt opp denne avtalen, og kommunen må derfor avvikle parkering på arealet, sier Klokkeide.
Turparkeringen avvikles i slutten av august, og det kommer ingen erstatning for plassene som nå blir borte.
– Folk må nok tenke nytt og komme seg til turstart på beina, eller finne alternativer til hvor de starter turen, forteller Klokkeide og oppfordrer åsabuer til å finne informasjon på kommunens hjemmeside og føyer til:
– I fremtidens samfunn skal vi også kjøre mindre bil, og det ligger derfor ikke i planene våre å etablere nye parkeringsplasser. Folk må nok belage seg på å finne alternative måter å komme seg til turstart på.
For en ukes tid siden fikk vi et spørsmål fra Magne Mollandsøy om vi visste om det skulle komme fortau i Dalavegen inn mot Melingen.
Vi lovet at vi skulle undersøkte det, og det har vi gjort!
– Bymiljøetaten har per nå ingen planer om å etablere fortau langs Dalavegen. Vi har heller ikke mottatt innspill om behov for dette i arbeidet med rulleringen av kommunens trafikksikkerhetsplan, sier avdelingsleder i Bymiljøetaten, Tord Honne Holgernes.
Han forteller at de generelt har fokus på veistrekninger med mye trafikk.
– Det foreligger ingen trafikktellinger på Dalavegen, men vår kjennskap til veien tyder på at den er relativt lavtrafikkert, avslutter Holgernes.