Coop tilbakekaller Xtra grillpølser på grunn av mistanke om listeria i produktet.
– Varene er fjernet fra butikkhyllene, men noen kunder kan likevel ha fått kjøpt produktet. Listeria vil dø ved tilstrekkelig varmebehandling, men det finnes jo de som spiser kalde pølser, og vi ønsker derfor å varsle våre kunder da de skal kunne stole på at de produktene de handler hos oss, er trygge, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.
Det gjelder produkter merket med best-før-dato: 22.04.2023, 23.04.2023 og 24.04.2023, opplyser Coop.
I 2015 overtok Øystein Hoff lokalene til Thomsen bakeri & konditori i Liamyrene i Åsane, som har hatt en plass i Industrihuset siden 1990.
Da Hoff kjøpte bakeriet ble det nye navnet Bakst & Brygghuset, og siden har bakeriet gått i pluss hvert år. 2022 endte også på plussiden, men baker Hoff er bekymret for utviklingen i 2023.
– 2022 gikk greit, men det var mye utfordringer. Strømregningene og råvarer var dyrt, men vi kom ut i en liten pluss. Problemet slik som det er nå, er at vi ikke tør å investere i noe. Det jeg frykter vil skje er at bedriften vil stagnere.
– Hva kunne du tenkt deg å investere i?
– Jeg kunne tenkt meg å fornye utsalget her, og jeg så sa nylig nei til å lage et nytt utsalg et annet sted i Åsane. Det overskuddet som vi skal ha her og bruke til den slags, det betaler vi inn i ekstra strømregninger. Og i denne bransjen er det normalt sett lav inntjening, og lavt overskudd. Det skal ikke mye til for at vinden begynner å gå mot oss. Forutsigbarheten er borte, sier Hoff.
Ifølge Hoff har strømregningene mer enn doblet seg fra de rundt 20.000 kronene som gikk til strøm i siste normalår.
– I tillegg til strøm, så har råvarer også steget mye i pris. Mel for eksempel, har steget med 33 prosent. Vi må så klart sette opp prisen litt på utsalget, men jeg tør ikke for mye. Vi vil ikke at folk skal stoppe å handle hos oss.
– Dere er ikke med i en kjede, og plasseringen er ikke på et kjøpesenter. Hva tenker du rundt det?
– Jeg føler at vi må lage noe som er litt bedre enn det de andre har, og vi prøver å alltid å lage et kvalitetsprodukt- spesielt brød. Det er litt dyrere, men det får vi igjen for. Som du sier så har vi den plasseringen vi har, som betyr at kundene har bestemt at hit skal de. Det er vi glad for.
– Hva er planen for 2023?
– Planen er å opprettholde kvaliteten og utvikle flere varer. Så må vi være forsiktig med pengene, man må tåle å holde på kronene, erklærer Hoff.
I Åsane er det mange som daglig bruker appen TooGoodToGo til å redde mat og spare miljøet. Det har ført til at lite mat går til spille.
En av de mest populære plassene for å hente overskuddsmat er hos Baker Brun i Åsane senter.
Bakerkjeden, som har 20 lokaliteter i Bergensområdet, var blant de første som tok i bruk TGTG-systemet da det kom til Norge. De har gjort seg opp gode erfaringer med konseptet.
Tidligere endte mat som var til overs på slutten av dagen opp som i overkant eksklusivt grisefôr. På grunn av appen, kommer bakverket nå mennesker til gode i stedet.
– Tidligere hadde vi en kontainer stående, der noen utvalgte grisebønder kunne komme og hente overskuddsmaten vår. Det har vi ikke nå lenger. Nå har vi TooGoodToGo, og prøver så godt vi kan å styre produksjonen i bakeriutsalget inn mot det, sier markedssjef Kari Wulf i Baker Brun.
TooGoodToGo fungerer ved at matbutikker og restauranter legger ut en estimert mengde matvarer de regner med å ha til overs på slutten av dagen. I forkant kan hvem som helst forhåndsbestille en matpose til redusert pris.
I desember i fjor solgte bakerkjeden 5.018 måltider (poser) med overskuddsmat gjennom TGTG-systemet. Totalt for hele året solgte de over 50.000.
Wulf sier at de fremdeles er nøye med å ikke produsere mer mat enn beregnet, selv om den ikke lenger går til spille.
– Vi kan ikke produsere opp for TooGoodToGo. Dette er overskuddsmat som er igjen i bakeriutsalget. Noen ganger er det ikke noe igjen, og andre ganger er det mye igjen. Det kommer an på hvor gode vi har vært på å beregne hvor mye som kommer til å gå den dagen.
Hva og hvor mye som er i posene varierer, men tilbakemeldingene er stort sett positive.
– Det er en forundringspose med overskuddsmat. Noen ganger får man bare et brød og to boller, andre ganger er det mange og spennende varer. Det varierer fra dag til dag, men verdien er uansett høyere enn det man har betalt.
Wulf legger til at de helt sikkert kommer til å fortsette med TooGoodToGo i fremtiden.
– Erfaringene er bare positive. Det er vinn for oss, og vinn for kunden.
Også på Circle K-stasjonen har de brukt TooGoodToGo i en årrekke. Butikkmedarbeider Yuki sier de daglig leverer ut matvarer som ellers hadde endt opp som svinn.
– I stedet for å kaste mat, kan vi selge det for en billig penge. Det er snakk om tre til fem poser daglig, men vi kan justere det opp til ti poser på dager der mye går ut på dato. Det er mest folk som kommer på kvelden, men vi har også utlevering i 14-15-tiden på hverdager. Da er det ikke like mange som henter, for folk er på jobb og har ikke muligheten til å komme.
Pleier du å kaste matfettet ditt i vasken eller i do? Det bør du i så fall stoppe med, da det er stor sjanse for at du tetter rørene dine, i tillegg til at det er snacks for rottene.
Bruker du varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, flytter du bare problemet lengre ut i rørsystemet der det avkjøles og stivner.
Under har vi hentet tips fra nettsiden Fettvett.no.
Pinnekjøtt: Fett i kasserollen etter koking av pinnekjøtt stivner når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i posen sammen med matavfall (eller restavfall). Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker kasserollen.
Ribbe: Etter at du har stekt juleribben, kan du la stekebrettet med fett stå til det blir kaldt. Da vil fettet stivne og du kan lett skrape det av og putte i posen for matavfall (eller restavfall). Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker stekebrettet i oppvaskkummen.
Fett som ikke stivner samler du i tett emballasje (melkekartong f.eks.) og leverer det på gjenbruksstasjonen/avfallsanlegget (alle skal ta imot dette).
En rekke kafeer og nordmenn i private hjem planlegger for feiring av vaffeldagen 25. mars. Tradisjonen er enkel: Lag og spis vafler.
Ifølge Ipsos spisefakta 2020 spiser hele 42 prosent av alle nordmenn vafler minst en gang i måneden eller oftere, skriver Opplysningskontoret for meieriprodukter.
Send oss gjerne din beste oppskrift til tips@bareåsane.no, eller her på siden.
Restauranten Nawabs har gjort stor suksess etter de startet Bergens første pakistanske restaurant på Wergeland. Nå ekspanderer de og åpner sin andre restaurant, her i Åsane.
– Vi har mange kunder som kommer fra Åsane til Wergeland for å spise maten vår. De har alltid sagt at vi må åpne en restaurant i Åsane, så vi vet at det er mange som er glad for dette, forteller en av Nawabs tre eiere, Toqeer Aslam (30) til Bare Åsane.
Ifølge Aslam skal de tilby Åsabuerne unik mat i en egen klasse. Han mener Åsane trenger noe nytt.
– Maten vår er helt unik. Den pakistanske maten er kjent for å inneholde mange ulike krydre og masse smak. Folk kan bare glede seg.
Restaurant-gründeren har en helt klar visjon.
– Vi vil være best i bransjen. Det er vårt mål.
Bergens Tidende ga Nawabs fem av seks stjerner i sin matanmeldelse, og kalte restauranten "et lite sted med store smaker, og et godt valg for ta-med-mat i hverdagen."